Οικονομικός Αρμαγεδδών για την Ελλάδα!!

 


Τα νέα απο τις εκθέσεις αξιολόγησης της Κομισιόν δεν είναι καλά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και παρά τα όσα ισχυρίζονται τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, το μέλλον προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας! 

Η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν εστιάζει σε 5 χρόνια ζητηματα της ελληνικής οικονομίας με τους δείκτες να δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να διορθωθεί η κατάσταση! Συγκεκριμένα, τα 5 μεγάλα θέματα είναι: 1) Το υψηλό ποσοστο του χρέους ως προς το ΑΕΠ. 2) Το υψηλό ποσοστό της ανεργίας. 3) Το υψηλό ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ). 4) Η πολύ χαμηλή διεθνή επενδυτική θέση της Ελλάδας. 5) Η δυνητική ανάπτυξη χωρίς την δημιουργία πληθωρισμού!

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 25% κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ, συγκεκριμένα βρίσκεται στο 205.6% για το 2020 λόγω και των μεγάλων αναγκών χρημαδότησης που δημιούργησε η υγειονομική κρίση! Η επιτροπή, στην αξιολόγηση της, κρίνει οτι δεν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα ωστόσο βασίζεται σε υποθετικές προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ στο προσεχές μέλλον στα επίπεδα του 4-8% που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει με τις συνθήκες που επικρατούν, και την ζημιά που έχει προκληθεί στη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, να αποτελεί ενα πολύ σημαντικό αγκάθι!

Το ποσοστό της ανεργίας είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, στο 16,3% με την ανεργία στους νέους στο επίπεδο ρεκόρ 35% , πολύ υψηλότερο απο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 16.8%!!! Η ελπίδα της επιτροπής, για αναστροφή της κατάστασης, είναι η ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, ενα νομοσχέδιο όμως που έχει ήδη προκαλέσει την οργή της κοινωνίας και των εργατικών ενώσεων, καθώς βυθίζει την χώρα σε εργασιακό μεσαίωνα και την γυρνάει δεκάδες χρόνια πίσω! 

Το επόμενο μεγαλο πρόβλημα είναι το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων(ΜΕΔ)! Η σημαντική πρόοδος που είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια με το συνολικό ποσό των ΜΕΔ να πέφτει  απο τα 47.5 δις στα 21 δις ευρώ, κινδυνεύει να ακυρωθεί, με την πανδημία να περιορίζει την οικονομική ρευστότητα των μικρομεσαίων κυρίως ελληνικών επιχειρήσεων και τον φόβο για σημαντική εκ νέου αύξηση, των κόκκινων δανείων, να καραδοκεί! Η κυβέρνηση προσδοκά να λύσει αυτό το πρόβλημα με τον νέο πτωχευτικό κώδικα που τίθεται, απο αυτό τον μήνα, σε ισχύ, κάτι που συνεπάγεται όμως ολέθριες συνέπειες για πολλά νοικοκυριά καθώς θα οδηγήσει σε χιλιαδες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών!

Επίσης, η πολύ χαμηλή διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε κατα 18% του ΑΕΠ, λόγω της πανδημίας, και διαμορφώθηκε στο 176,2% του ΑΕΠ! Ως διεθνής επενδυτική θέση ορίζεται ο λόγος των υποχρεώσεων της χώρας προς το εξωτερικό ως πρός τις απαιτήσεις απο το εξωτερικό σε όρους άμεσων επενδύσεων. Για να βελτιωθεί αυτή η θέση και να αναστραφεί το κλίμα θα πρεπει να γίνουν μεγάλες βελτιώσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αναμένεται φέτος ελλειμματικό κατα 7.6% του ΑΕΠ και για το 2022 προβλέπεται ελλειμματικό στο 5.3% του ΑΕΠ! Ο δρόμος προς την ουσιώδη ανάπτυξη είναι πλεόνασμα στο ΙΤΣ, κάτι που απαιτεί τεράστιες μεταρρυθμίσεις και περικοπές στον σπάταλο δημόσιο τομέα καθώς και πολλές επενδύσεις από τις επιχειρήσεις ή/και απο το κράτος που θα περιορίσουν τις εισαγωγές και θα αυξήσουν τις εξαγωγές  πρώτων υλών και προϊόντων της χώρας!

Οι επενδύσεις απο τις επιχειρήσεις και να μπορούσαν να γίνουν θα έχουν άμεση επίπτωση στον πληθωρισμό, κάτι που θα επιδεινώσει περαιτέρω τον δείκτη δυνητικής ανάπτυξης που παραμένει αρνητικός για την Ελλάδα, απο το 2010! Το μικρό μέγεθος των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για βελτίωση στον σημαντικό αυτον δείκτη, σε συνθήκες μάλιστα υγειονομικής κρίσης που εικάζεται οτι θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμα!!

Ίσως, γιαυτό η αυστηρή σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για  αναγκη άμεσων περικοπών σε συντάξεις και γενικά έξοδα του δημοσίου, να πέρασε στα ψιλά απο τα δελτία ειδήσεων των συστημικών, κι επιδοτούμενων απο την λίστα Πέτσα, ΜΜΕ της χώρας και να δόθηκε έμφαση στον νέο πτωχευτικό κώδικα ο οποίος, δήθεν είναι ευνοϊκός, αλλά στην πράξη μόνο απώλεια περιουσίας μπορεί να φέρει για χιλιάδες νοικοκυριά που θα υποχρεωθούν να πληρώνουν ενοίκιο για το σπίτι τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους! 

Συμπερασματικά, η χώρα με τους νέους νόμους που φέρνει η κυβερνηση προς ψήφισή μπαίνει σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, με ολους τους γενικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας σε πτώση, την κοινωνία εξουθενωμένη απο τα μνημόνια της περασμένης 10ετίας και την πανδημία του τελευταίου έτους, και με τον εφιάλτη ενος νέου οικονομικού Αρμαγεδδώνα να απειλεί το μέλλον της!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί κανείς δεν μιλάει για τους φυσικούς τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού;

Δημοσιογράφοι ή μήπως πιο σωστά πλασιέ εμβολίων!

Θάνατος λίγες μέρες μετά το εμβόλιο; Η υπόθεση ερευνάται! Θάνατος με θετικό τεστ covid; Αιτια θανάτου: covid